Cum să alegeţi ochelarii de înot, în aşa fel încât înotul să fie o bucurie?
Alegerea ochelarilor de înot poate fi destul de problematică, mai ales pentru cei care nu îi pot proba personal. În ofertă avem peste 200 de tipuri de ochelari de înot. În ghidul nostru privind ochelarii de înot, vă vom prezenta tipurile de bază ale ochelarilor şi vă vom dezvălui pentru cine sunt potriviţi. După citirea acestuia, veţi şti cum să alegeţi accesoriul ideal pentru înot. Aşa că haideţi să începem!
Ochelarii pentru copii sunt diferenţiaţi în funcţie de vârstă în categoriile 2-6 ani şi 6-14 ani. Ochelarii pentru cei mai mici copii sunt adaptaţi feţelor lor mici, astfel încât să nu îi apese şi să nu pătrundă apa în ei, iar în acelaşi timp, sunt realizaţi din materiale rezistente pentru a face faţă la jocurile în apă pentru copii. Ochelarii sunt laţi, astfel încât copiii vor putea să şi-i pună singuri.
Ochelarii de competiţie pentru copii au proprietăţi asemănătoare ochelarilor pentru adulţi, dimensiunile acestora sunt adaptate însă feţelor mai mici ale copiilor. Ochelarii sunt realizaţi din materiale de calitate, cu protecţie împotriva aburirii. Preţul, însă, corespunde dimensiunilor, fiind deci mai ieftini decât ochelarii pentru adulţi.
Triatloniştii au nevoie de un câmp larg de vizualizare pentru a vedea ce se întâmplă în jurul lor. De aceea, ochelarii pentru triatlon sunt laţi şi au un unghi larg de vizualizare. În acelaşi timp, aceşti ochelari trebuie să fie rezistenţi, cu o etanşare înaltă, pentru a rezista la o eventuală coliziune cu un alt competitor. Datorită competiţiilor în apă deschisă, ochelarii au adesea lentile fumurii, oglindă sau polarizante.
Ochelarii pentru înotătorii amatori sau pentru antrenament sunt de foarte multe tipuri. Aceştia diferă prin culoarea lentilelor, dar, de regulă, au o garnitură de etanşare moale şi confortabilă şi pot fi uşor ajustaţi, de ex. cu ajutorul punţilor nazale interschimbabile. Ochelarii sunt fie mai masivi, de tip mască, fie clasici, cu lentile separate.
Femeile au faţa mai mică, iar câteodată ochelarii clasici nu se potrivesc prea bine. Cei special concepuţi pentru femei au lentile mai mici pentru a se potrivi mai bine pe faţa femeilor. De asemenea, punţile nazale sunt mai mici, astfel încât ochelarii să se potrivească mai bine. În comparaţie cu ochelarii unisex, ochelarii pentru femei au adesea curea secţionată, pentru a sta mai bine peste coada de păr. Nu în ultimul rând, aceşti ochelari au un design fin de damă.
Ochelarii de competiţie sunt foarte minimalişti şi au un profil mai mic, pentru a opune o rezistenţă cât mai mică în apă. Unii ochelari nu au garnitură de etanşare şi lentilele se aşează direct pe ochi – aceştia sunt denumiţi ochelari suedezi şi trebuie să vă obişnuiţi cu ei. Cu toate acestea, dacă preferaţi confortul, vă puteţi cumpăra şi ochelari de competiţie cu garnitură de etanşare.
Unii ochelari sunt special concepuţi pentru înotul în bazine în aer liber sau în apă deschisă. Aceşti ochelari au o protecţie sporită împotriva radiaţiilor UV şi lentile închise la culoare, în general, fumurii sau de tip oglindă. Adesea, sunt şi polarizate, ceea ce oferă o vizibilitate mai clară, filtrează reflexiile şi diminuează lumina neplăcută a soarelui.
Vedeţi lumea prin câteva dioptrii? Nu face nimic. Demult nu mai este valabil că oamenii cu deficienţe de vedere nu se pot bucura întru totul de înot, trebuie doar să îi alegeţi pe cei potriviţi.
|
|
Care este culoarea potrivită a lentilelor?De ce se fac lentile de culori diferite şi ce avantaj are fiecare culoare? |
Ce etanşare să alegeţi?Diferenţele dintre tipurile de etanşări, avantajele şi dezavantajele acestora. |
|
|
Ce tipuri de punţi nazale sunt?Diferenţele dintre fiecare punte nazală, avantajele şi dezavantajele acestora. Care este cea mai bună? |
Care este cureaua cea mai potrivită?Ce tipuri de curele sunt pentru ochelarii de înot şi la ce vă puteţi aştepta de la ele? |