Cum să alegeți palmarele în funcție de performanțele acestora

Palmarele fac parte dintre accesoriile de bază pentru dezvoltarea forței și îmbunătățirea tehnicii de înot. Datorită lor, veți avea forță la lovirea apei cu mâinile și veți lucra mușchii potriviți, ba chiar unii își pot conștientiza greșelile pe care le fac în timp ce înoată.

Ideale pentru începători

 

Recomandăm începătorilor să amâne folosirea palmarelor cu câteva săptămâni sau chiar luni, pentru că la început sunt incomode și tindeți să vă luptați cu ele. Dacă înotați de ceva vreme, dar nu ați inclus încă palmarele în antrenament, vă recomandăm să începeți cu unele mai mici, care depășesc palma doar cu aproximativ 10%. Căutați unele care copiază forma palmei și au mai multe găuri. Astfel, veți lovi apa mai bine, fără a vă afecta tehnica sau brațele. Un exemplu de palmare super pentru începători este Tech Paddles de la Speedo.

Dacă vreți să lucrați direct la tehnica de craul, alegerea ideală o constituie palmarele de craul de la Finis; nu sunt mari, și au o formă care vă obligă să întindeți brațele în poziția corectăși să nu încrucișați mâinile la intrarea în apă.

Cel mai important este să vă obișnuiți să simțiți mișcarea brațului și să loviți apa cu mai multă forță. Înotul cu palmarele nu ar trebui să vă ia mai mult de 20% din întregul antrenament. Fiind ceva nou și obositor, ar fi bine să includeți câteva bazine de relaxare după.

 

Alegerea celor mediu avansați

Înotați de ceva timp și ați încercat deja palmarele mici? Vreți să atingeți un nivel mai avansat? În acest caz, căutați palmare drepte, cu o suprafață de împingere a apei mai mare. Un alt criteriu ar fi opțiunile de prindere, pentru că dacă lăsați elasticele doar la degete, de exemplu, gradul de dificultate al antrenamentului crește. Căutați printre modelele de la Arena Vortex, Swimaholic Strength Paddle sau Mad Wave Pro Paddles.

Înotătorii mediu avansați pot încerca și modele de palmare pentru perfecționarea tehnicii – cum ar fi cele în formă de opturi de la Finis sau cele pentru deget – de exemplu palmarele Speedo, cu care puteți exersa de minune poziția ridicată a cotului la procedeul craul.

 

Înotătorii profesioniști și de performanță

Înotătorii de excepție nu au practic nevoie de modelele anterioare, de aceea trebuie să ne uităm după palmare mai mari, cu suprafețe drepte, cărora li se pot atașa elastice doar la un singur deget, pentru a exersa nu doar forța împingerii apei, ci și executarea corectă a mișcării. Modele ideale sunt  Arena Elite Hand Paddle și Tyr Catalyst Training Paddles. Găsiți și palmare mai mici, ideale pentru a exersa nu doar craulul ci și alte procedee de înot. Dacă v-ați deprins deja cu palmarele și înotați frecvent, le puteți include în rutina de antrenament mult mai des și pe durate mai lungi. Atenție însă la suprasolicitarea umerilor.

Ar mai fi și clasicele opturi, care vă ajută să țineți cotul sus, precum și o specialitate– antipaddles de la Mad Wave. Sunt specifice prin forma lor și prin faptul că nu împing de loc apa. De aceea, când le purtați, vă obligă nu doar să țineți cotul sus, ca la alte palmare tehnice, ci să fiți atenți și la loviturile picioarelor, la angajarea mușchilor abdominali și la poziția corectă a corpului în apă. Sunt excelente pentru a conștientiza nu doar mișcarea palmei, ci și a întregului antebraț.