Cum sa alegeţi pălmarele pentru înot?

Pălmarele pentru înot sunt un ajutător excelent pentru diversificarea antrenamentului, îmbunătăţirea tehnicii şi tonifierea anumitor muşchi. Există însă mai multe tipuri de pălmare, aşa că ar fi bine să ştiţi pe care să vi le procuraţi pentru primele lecţii de înot şi pe care în cazul în care sunteţi un înotător experimentat.

Pălmarele de rezistenţă Mad Wave MW Paddles

Pălmarele pentru înot sunt utilizate, în principal, pentru întărirea membrelor superioare, diversificarea antrenamentului de înot, dar şi pentru antrenarea simţului pentru apă şi conştientizarea rezistenţei apei. Pălmarele pentru înot se utilizează pentru toate stilurile de înot - fluture, bras, spate şi craul. Ce tipuri există şi prin ce diferă? 

Finger Paddles (pălmare cu degete)

Aceste pălmare sunt mai mici, se îmbracă doar pe degetele mâinii şi sunt concepute, în primul rând, pentru aşa-numitul sculling sau pentru dezvoltarea simţului pentru apă. Pălmarele cu degete sunt foarte potrivite pentru începători, deoarece, prin dimensiunea şi forma lor, nu necesită un efort prea mare. Pălmarele cu degete pot fi folosite pentru toate stilurile de înot - fluture, bras, spate şi craul. 

Pălmarele cu degete Speedo BioFuse Finger Paddles

Pălmarele pentru înot clasice de rezistenţă

Pălmarele de rezistenţă sunt, cu siguranţă, cele mai cunoscute şi utilizate. Pot diferi numai prin dimensiuni, forme şi modalităţile de fixare pe mână. Recomandările de utilizare a acestora sunt descrise întotdeauna la fiecare pereche de pălmare în parte. Scopul pălmarelor de rezistenţă este, în primul rând, întărirea membrelor superioare. 

Pălmarele trebuie să acopere întreaga palmă şi să fie cu 10 % mai mari decât mâna. Înotătorii începători trebuie să aleagă pălmare mai profilate şi cu mai multe orificii pentru curgerea apei. Aceste pălmare au o rezistenţă mai mică şi, prin urmare, solicită mai puţin articulaţiile şi necesită un efort mai mic.

Pălmarele de rezistenţă Speedo Fastskin Hand Paddles

Variantele de legare a pălmarelor de rezistenţă

Nu orice tip de pălmare vă permite diferite modalităţi de legare ale curelei, dar în cazul în care este posibil, puteţi încerca acel tip de legare, care vă va fi cel mai confortabil. Puţină inspiraţie găsiţi aici :-)

Antipaddle (anti-pălmare)

Spre deosebire de pălmarele tradiţionale, aceste anti-pălmare reduc rezistenţa mâinii în apă. Ajută la îmbunătăţirea tehnicii de propulsie. Mâna va căuta cea mai optimă poziţie pentru tragere, iar pălmarele vor obliga înotătorul să folosească pentru avansare mai mult antebraţul. Anti-pălmarele au o suprafaţă curbată, uneori cu vârful ascuţit. Aceste pălmare nu sunt prea utilizate şi, de regulă, sunt folosite numai pe o perioadă scurtă de timp.

Aqua glove (mănuşi de înot)

Mănuşile de înot sunt utilizate îndeosebi pentru aquaerobic. Sunt potrivite într-o mai mică măsură şi pentru înot, dar sunt mai puţin utilizate. Mănuşile sunt realizate din neopren moale şi între degetele înotătorului creează o membrană de înot care sporeşte rezistenţa mâinii în apă.

 

Recomandări pentru utilizarea pălmarelor pentru înot

Dacă abia începeţi să înotaţi cu pălmarele pentru înot, mai întâi trebuie să vă obişnuiţi cu acestea, de aceea începeţi să le utilizaţi treptat. Începătorii ar trebui să înceapă cu pălmare de rezistenţă mai mici şi, treptat, să treacă la pălmare mai mari, cu rezistenţă mai mare (dacă scopul este de a creşte rezistenţa). Pentru creşterea intensităţii, vă recomandăm şi combinaţia cu un plutitor de înot. Acesta se plasează între picioare pentru a împiedică lovitura cu picioarele şi astfel va spori munca mâinii.